Summit House

Summit House

2020 | London, Wielka Brytania

Galeria zdjęć

Przed renowacją Summit House, biurowiec z połowy XX wieku w Holborn w centrum Londynu, był budynkiem z symetryczną, elegancką i piękną fasadą, ozdobioną motywami art deco. Wnętrze było jednak skąpane w zimnym, monotonnym świetle i zamknięte gładkimi, tynkowanymi ścianami.

Kiedy więc The Office Group zleciło szwedzkiemu studio projektowemu Note renowację Summit House, zaprojektowali budynek ze szwedzką estetyką i mentalnością, znaną również jako Swedish Grace. Termin  ten (pl - „szwedzka łaska”) został wprowadzony przez brytyjskiego dziennikarza Philipa Mortona Shanda, po jego recenzji paryskiej Exposition des Arts Décoratifs z 1925 roku. Był on tak rozczarowany pawilonem brytyjskim, zaś tak wzruszony szwedzkim, zaprojektowanym przez architekta Carla Bergstena, że określił on jego pracę jako dar od Boga.

Johannes Karlström, projektant wnętrz i współzałożyciel Note, opowiada o projekcie:

"Fasada była niezwykle elegancka i chcieliśmy stworzyć wnętrze, które będzie odzwierciedlało wygląd zewnętrzny. Używanie Swedish Grace jako źródła inspiracji wydawało się właściwym punktem wyjścia. Inspirowana stylem art deco i neoklasycyzmem estetyka Swedish Grace była idealna dla tego budynku. W Holborn znajduje się wiele kancelarii prawnych, finansowych, które prezentują bardziej formalny i powściągliwy wygląd. Office Group zwróciła uwagę, że należy wziąć to pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o projekcie budynku. Poszliśmy więc w nowoczesną interpretacją Swedish Grace, aby stworzyć jedynie subtelny kontrast z atmosferą okolicy.

W centrum Londynu panuje gwar wielkiego miasta, co jest miłe, ale może też być trochę męczące. Aby uzupełnić klimat miasta, chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym można zwolnić i chwilę odetchnąć. Można by powiedzieć, że to bardzo szwedzkie i byłaby to racja, jednak wierzymy, że miejsce, w którym rzeczy mają czas na rozwój, daje lepsze rezultaty. Chcieliśmy też zrobić coś innego niż w innych przestrzenia coworkingowych, gdzie na ścianach można znaleźć cytaty, takie jak „Pracuj ciężko, graj ciężko”.

Zaczęliśmy od wejścia, gdzie wydłużona przestrzeń recepcji została podzielona przez wielopoziomowy projekt, który otacza pomieszczenie i zwraca uwagę na ladę recepcyjną Birdseye Maple. Chcieliśmy, aby ten obszar był kontynuacją symetrycznej fasady. Zainspirowały nas geometryczne wpływy Swedish Grace oraz symetryczny styl reżysera Wesa Andersona.

Po wejściu do pomieszczenia wystrój jest ciepły i przytulny, a zarazem elegancki — mniej przypomina neutralne biuro, a bardziej zapraszający dom. Zastosowano wyłącznie materiały najwyższej jakości, tworzące poczucie ekskluzywności, elegancji i wyrafinowania. Zastosowaliśmy paletę kolorów ziemi, inspirowaną budynkami Sztokholmu z początku XX wieku, z kolorami takimi jak sienna, ochra i umbra.

Głównymi materiałami wybranymi do tego projektu były dąb, stal, lastryko – a w niektórych miejscach według naszego projektu. W salach konferencyjnych i cichych przestrzeniach, gdzie konwencjonalnie używa się szkła przeźroczystego, żebrowanego lub matowego, zdecydowaliśmy się zainstalować szkło szynszylowe. Ma ładną, subtelną i futrzaną strukturę z imponującym załamaniem światła, dzięki czemu jest wystarczająco przejrzyste, jednak bez ujawniania zbyt wielu szczegółów.

W przeszłości konsekwentnie używaliśmy podłgi Tarkett Noble Oak. Ma klasyczny wzór parkietu, który jest łatwy w obróbce, ponieważ nie ma określonego kierunku. Dąb jest materiałem łączącym przestrzenie, ponieważ użyliśmy dębu do obramowania szkła, drzwi i podłóg. To był odważny wybór dla Londynu, aby montować drewniane podłogi na przykład w kuchni, ponieważ rzadko używa się takiego materiału w takiej przestrzeni, ale dla nas Szwedów jest to normalne.

Teraz, kiedy przyjeżdżasz do Summit House do pracy, jest tam żywa, ale pełna godności i spokojna energia. Jest dużo ruchu, ale ludzie zwykle rozmawiają ciszej, kiedy wchodzą do pomieszczenia. Nikt nie biega ze słuchawkami – jest spokój.”
 

Fotograf: Michael Sinclair – Andrew Meredith

Dokonujemy świadomych wyborów. W trosce o ludzi i planetę.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

sugerowane kolekcja

O projekcie

Odkryj Summit House, biurowiec w Holborn w centrum Londynu, odnowiony przez szwedzkie studio projektowe Note dla współpracującego podmiotu The Office Group.

Projektant / Architekt

Note Design Studio

Właściciel budynku

The Office Group

Segment